Després d’un tens debat, Louisiana abandona el pla per classificar l’avortament com a homicidi

Els legisladors de Louisiana van torpedejar dijous una legislació que hauria classificat l’avortament com a homicidi, rebutjant de manera aclaparadora una proposta amb implicacions de gran abast que incloïa fer possible que els fiscals presentin càrrecs penals contra les dones que acaben un embaràs.

La mesura va ser una de les noves restriccions més agressives als drets reproductius que els legisladors estatals conservadors d’arreu del país havien considerat, ja que el Tribunal Suprem semblava disposat a anul·lar el dret constitucional a l’avortament.

Però, finalment, els legisladors van mantenir el que durant molt de temps ha estat un límit per a molts en el moviment contra l’avortament que s’han resistit a buscar càstigs penals per a les dones que avorten. El projecte de llei es va desintegrar abans d’arribar a la votació final dijous després que una esmena que el desmuntava essencialment fos àmpliament aprovada per la Cambra de Representants.

Louisiana és un estat profundament conservador on els funcionaris electes, inclòs el governador demòcrata, han recolzat fins i tot les restriccions més estrictes d’accés a l’avortament. No obstant això, aquesta proposta va fracassar i alguns dels grups antiavortament més influents de l’estat es van presentar a l’oposició, criticant la legislació com un esforç equivocat amb una sèrie de conseqüències perilloses, inclosa la limitació potencial del tractament per a les dones que pateixen un avortament involuntari.

“Els projectes de llei a favor de la vida surten d’aquest pis amb poca o cap oposició i ho tenen durant dècades”, va dir Alan Seabaugh, el representant republicà darrere de l’esmena, durant un debat sobre una legislació que es va fer tensa i personal. Ell i un altre crític van acusar el patrocinador de la legislació, Danny McCormick, de no entendre el contingut del projecte de llei i les repercussions que podria tenir.

“Aquest projecte de llei no impedirà que es produeixi un sol avortament, ni un”, Seabaugh va dir, i va afegir que si el projecte de llei tal com s’havia escrit, “es gaudirà l’endemà perquè Roe v. Wade segueix sent la llei de la terra”.

“No és la llei!” van cridar els partidaris del projecte de llei asseguts a la tribuna.

“Mentider!” van cridar alguns.

Després de l’aprovació de l’esmena, el Sr. McCormick, un republicà, va demanar que el projecte de llei fos retirat del calendari de la Cambra, impedint una votació final.

El projecte de llei va avançar a la Cambra controlada pels republicans després que fos aprovat per una comissió la setmana passada amb un vot de 7-2. Va guanyar impuls després que un esborrany d’opinió filtrat del Tribunal Suprem mostrés que la majoria dels jutges estaven a favor de anul·lar Roe v. Wade, la fita de 1973 que estableix el dret constitucional a l’avortament.

Louisiana és un dels aproximadament una dotzena d’estats amb una anomenada llei activa que ràpidament faria il·legal l’avortament si Roe v. Wade es va invertir. Però els partidaris de la nova proposta van argumentar que la llei de desencadenament no va anar prou lluny i van impulsar el projecte de llei que defineix la persona com a principi des del moment de la fecundació.

“Volem la mateixa protecció per a tots els humans i creiem que la vida comença des de la concepció”, va dir Jeff Durbin, un pastor que va viatjar amb membres de la seva congregació des d’Arizona per animar la proposta dijous.

La legislació va provocar una reacció immediata dels agents en suport de l’accés a l’avortament. Els crítics la van condemnar com a “temerària” i van predir que tindria conseqüències devastadores que anirien més enllà de l’avortament, argumentant que criminalitzaria la fecundació in vitro i algunes formes de control de la natalitat.

Mimi Spiehler, de 39 anys, va conduir al Capitoli des de Nova Orleans amb dos amics per pronunciar-se en contra de la proposta de llei.

“Sé el difícil que és ser mare i volia els meus fills”, va dir. “No hauríem d’obligar les dones a tenir-ne”.

Senyora. Spiehler va dir que estava embarassada de 10 setmanes quan va saber que el fetus no havia sobreviscut. El seu cos no va reconèixer la pèrdua de l’embaràs ni va expulsar el teixit de l’embaràs, així que va necessitar intervenció mèdica. “Si això hagués passat després de l’aprovació d’aquest projecte de llei”, va dir, “no hauria tingut accés a aquesta atenció sanitària necessària”.

L’oposició a la proposta s’havia augmentat més enllà de les línies habituals en el debat sobre els drets de reproducció, amb alguns dels líders anti-avortament més destacats de Louisiana plantejant grans preocupacions. Un grup, Louisiana Right to Life, va dir en un comunicat que “la nostra política de llarga data és que les dones vulnerables a l’avortament no han de ser tractades com a delinqüents”.

Els detractors de tot l’espectre polític també van assenyalar que el projecte de llei hauria demanat que els jutges i els funcionaris de la llei de Louisiana simplement ignoressin Roe v. Wade o qualsevol altra norma federal que contradigui la legislació.

“El vostre projecte de llei viola clarament la doctrina de la separació de poders”, va dir Barry Ivey, un representant republicà. McCormick durant el debat, preguntant si ho reconeixia. Sr. McCormick no li va respondre directament.

“Està bé que no ho entenguis”, Ivey va respondre. “No hauries portat això si ho fes”.

Gov. John Bel Edwards va manifestar la seva oposició dimecres, titllant el projecte de llei de “patentament inconstitucional”.

“Suggerir que una dona seria empresonada per un avortament és simplement absurd”. Edwards va dir dimecres en un comunicat separat. “Aquesta legislació és radical i va molt més enllà del simple pro-vida”.

Sr. Edwards és l’únic governador demòcrata del sud profund. Però té una història de suport ardent a la legislació contra l’avortament, com ara una llei estatal que prohibeix l’avortamentfins i tot en casos de violació i incest, en qualsevol moment després que es pugui detectar l’activitat cardíaca fetal, un moviment que va enfadar molts del seu propi partit.

Tot i així, els processaments contra les persones que avorten han continuat sent una línia que molts activistes contra l’avortament no han volgut traspassar. La força d’aquesta línia es va subratllar quan Donald J. Trump, mentre feia campanya per a la presidència, va ser atacat per dir que les dones que busquen avortament haurien d’estar subjectes a “alguna forma de càstig.” Més tard va tornar a la seva declaració. “La dona és una víctima en aquest cas, igual que la vida al seu ventre”, va dir el Sr. va dir Trump.

Però els partidaris de la legislació a Louisiana es van mostrar desafiants encara que el seu projecte de llei va atraure oposició. Van afirmar que era necessari un esforç urgent per aturar l’accés a l’avortament a Louisiana, independentment de la decisió del Tribunal Suprem. La seva lògica: els estats havien fet altres moviments que contradien la llei federal. L’avortament, van dir, no hauria de ser diferent.

Tal com va presentar la llei dijous, el Sr. McCormick va instar els seus col·legues a seguir la seva brúixola moral. Va argumentar que no interferia amb l’accés a la anticoncepció o la fecundació in vitro, i que creia que la proposta protegiria les dones que contemplaven l’avortament.

“Ens trobem davant d’una decisió moral i ètica a prendre”, va dir el Sr. va dir McCormick a la sala. “La política mai hauria de decidir qui viu i qui mor, no a Amèrica”.

Leave a Comment