Un vaixell de migrants bolca prop de Puerto Rico, deixant 13 morts, segons els funcionaris

Marcador de posició mentre es carreguen les accions de l’article

Un vaixell improvisat sobrecarregat de migrants es va bolcar dijous de camí a Puerto Rico, van dir les autoritats, deixant almenys 13 persones mortes mentre se’n van rescatar desenes més.

“Esperem trobar supervivents addicionals”, va dir dijous a la nit Ricardo Castrodad, portaveu del sector de San Juan de la Guàrdia Costera dels EUA, mentre continuava l’operació de rescat. “Però podria anar en els dos sentits”. Va dir que no està clar quantes persones hi havia al vaixell, que va qualificar de “sobrecarregat de gent”. Les tripulacions no van veure cap armilla salvavides, va afegir.

La Guàrdia Costanera va dir que va saber poc abans del migdia que la tripulació d’un avió de Duanes i Protecció de Fronteres havia vist el vaixell i persones a l’aigua. Les autoritats van dir que el vaixell es va trobar a unes 10 milles nàutiques al nord de l’illa Desecheo, un tros de terra al pas de Mona, l’estret entre Puerto Rico i l’illa del Carib que inclou la República Dominicana i Haití.

El vaixell és “sospitat de participar en un viatge il·legal”, va dir la Guàrdia Costanera en un comunicat de premsa. Un nombre creixent de migrants han fet viatges traïdors similars per mar, fugint de països on el coronavirus La pandèmia ha agreujat els problemes de pobresa i violència de llarga data.

Trenta-un supervivents, 11 dones i 20 homes, van ser traslladats a Crash Boat Beach a Aguadilla, va dir. Jeffrey Quiñones, portaveu regional de Duanes i Protecció de Fronteres. Va dir que el vaixell va sortir de la República Dominicana, però va afegir que només dos supervivents són d’aquest país.

Entre els rescatats hi ha vuit haitians que van ser traslladats a un hospital d’Aguadilla, un poble del nord-oest de Puerto Rico, va dir Quiñones.

Betsy Rivera, portaveu de l’Institut de Ciències Forenses de Puerto Rico, va dir que l’agència va rebre 13 cossos com a conseqüència de l’accident marítim. Encara no tenen identitats ni nacionalitats per al difunt. Les autòpsies es faran divendres i esperen extreure ADN per identificar els morts.

L’institut s’ha posat en contacte amb el Comitè Dominicà de Drets Humans, una organització amb la qual solen contactar amb aquest tipus d’incidents, per ajudar a identificar els familiars de l’illa veïna.

Puerto Rico té una gran població dominicana i els creuaments il·legals per mar són habituals. Vídeos Circulat a les xarxes socials capturen migrants que arriben a platges populars, on els locals de vegades els donen la benvinguda i els aplaudim mentre fugen de les autoritats.

Però els encreuaments poden ser perillosos. La setmana passada, una dona va morir després que un vaixell va bolcar durant un viatge il·legal pel pas de la Mona. La Guàrdia Costanera dels Estats Units i la Marina de la República Dominicana van rescatar altres 68 persones després de veure-les “constantement rescatant aigua del vaixell improvisat”, van dir els funcionaris.

“Aquest cas posa de manifest els perills dels viatges il·legals a bord de vaixells improvisats i amb una sobrecàrrega grossa al pas de la Mona”, va dir el capità. José E. Díaz, comandant en funcions del sector de la Guàrdia Costera dels Estats Units a San Juan, va dir dissabte en un comunicat.

Castrodad va dir el tipus de vaixell que va bolcar dijous es coneix com a “yola”: un vaixell amb “una construcció deficient, sempre agafant aigua, no navegable i dissenyat per intentar fer passar aquesta gent en un sol intent”.

Els vaixells poden ser difícils de detectar, va dir, per la qual cosa va ser una sort que els equips de Duanes i Protecció de Fronteres van detectar l’emergència.

Els funcionaris van dir que estan treballant per entrevistar els supervivents i obtenir més informació sobre la situació.

Un nombre creixent de dominicans i haitians han estat interceptats a Puerto Rico i al passatge de la Mona en “viatges il·legals” en els últims anys, segons dades de la Guàrdia Costanera dels EUA. L’any fiscal 2021, que va començar a partir d’octubre. 1 de setembre de 2020 a setembre 30, 2021 – 463 dominicans i 15 haitians van ser interceptats per la Guàrdia Costanera.

Cinquanta-tres viatges d’aquest tipus van ser interceptats per la Guàrdia Costanera i les seves agències associades a partir d’octubre. 1 de l’any passat fins al 31 de març. Uns 1.308 migrants, inclosos 940 dominicans i 298 haitians, van ser detinguts, va dir la Guàrdia Costanera.

Segons dades de la Guàrdia Costera dels EUA, 1.527 haitians, 742 dominicans i 838 cubans que feien “viatges il·legals” van ser interceptats a Florida i el Carib l’any que va acabar el setembre. 30, 2021.

Minority Rights Group International, una organització sense ànim de lucre de drets humans, diu Es creu que uns 30.000 dels 100.000 dominicans que viuen a Puerto Rico són immigrants sense papers. La majoria d’aquests immigrants romanen a l’illa en lloc d’anar a altres parts dels Estats Units, diu l’organització sense ànim de lucre.

Leave a Comment